Näin toimit riista-onnettomuudessa
Vuosittain Kiikoisten seudulla sattuu useita riistaonnettomuuksia liikenteessä. Erityisesti syyspimeillä varovainen ajotapa on kaikkein halvin henkivakuutus, mutta jos onnettomuus kuitenkin sattuu, toimi näin.
Varmista, että kaikki kyytiläiset ovat kunnossa.
Muista myös itsesi. Kun auto on pysäytetty turvallisesti, kannattaa vetää henkeä pieni hetki, jotta ajatukset pysyvät kirkkaina. Jos apua tarvitaan, soita 112.
Oliko kyseessä karhu tai villisika?
Jos törmäät karhuun tai villisikaan, autosta ei saa poistua. Karhu ja villisika ovat loukkaantuneina vaarallisia.
Varoita muuta liikennettä ja varmista turvallisuus
Kytke hätävilkut, vie varoituskolmio 200-300 metrin päähän onnettomuuspaikasta. Jos eläin kuolee tielle, pyri siirtämään se tien sivuun, jotta se ei vaaranna liikennettä.
Merkitse onnettomuuspaikka
Jotta suurriistavirka-apu pystyy löytämään loukkaantuneen eläimen, onnettomuuspaikan merkintä on välttämätöntä. Älä sotke jälkiä.
Voit tulostaa autosi hanskalokeroon riistaonnettomuusohjeen ja merkintälapun riistakeskuksen sivuilta
Ilmoita poliisille
Riistakolarit, joissa toisena osapuolena on villisika, hirvieläin (hirvi, valkohäntäpeura, kuusipeura, japaninpeura, metsäpeura, metsäkauris) tai suurpeto (karhu, susi, ilves tai ahma) tulee aina ilmoittaa poliisille. Ilmoitus tehdään soittamalla 112. Anna riittävä paikkakuvaus. Puhelimen GPS-ohjelma auttaa. Esim. 112-sovellus toimii tässä hyvin.
Tarkemmat ohjeet löydät riistakeskuksen sivuilta